Дан девојчица

Датум креирања уторак, 13 мај 2014

РЕАЛНИ СУСРЕТИ 2

У оквиру пројекта Професионална оријентација на прелазу у средњу школу, реализован је и други реални сусрет са светом занимања.

            Ове школске године 24.4.2014.год. у целој Србији одржана је манифестација „Дан девојчица“ којом је предвиђено да девојчице посете радна места на којима се углавном запошљавају мушкарци. Пошто школа добро сарађује са стругаром „Урош“ у Радинцу, договорено је да наше ученице тога дана посете погоне ове фирме. Девојчицама се придружило и неколико дечака.

            У стругари, ученици су имали прилику да се упознају са процесом рада, од истовара грађе до коначних производа. Љубазни пословођа провео је ученике кроз погоне и објашњавао процесе, динамику и технике рада и одговарао на питања ученика.

            Ученици су се упознали и са самим условима рада и оценили их као доста тешке, јер је у фирми висок ниво буке, при извршењу послова потребан је физички напор и потребно је имати додатне заштитне елементе, као што су шлемови, наочаре или чепови за уши. У самој фирми запослене су и жене, углавном на траци, паковању и склапању производа. Девојчице су имале прилику да попричају са радницима и добију информације о пословима које оне могу да раде.

            Пословођа је даље говорио о радном времену, платама, међуљудским односима, које је оценио као добре, и додао да су уважавање и сарадња изузетно важни, како би фирма могла добро да функционише и буде успешна, што она и јесте.

            На крају посете позвани смо да дођемо и следеће школске године, као и да наставимо добру сарадњу.

            Овим путем се срдачно захваљујемо пословодству и радницима на лепом пријему!