„Сат програмирања“ - Hour of Code

Ове школске године компанија Мајкрософт у сарадњи са организацијом Code.org и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, подржала је акцију „Сат програмирања“-Hour of Code.

Наша школа се прикључила овој кампањи која младима широм света пружа прилику да се опробају у програмирању – један сат током недеље „Computer Science Education Week“, у периоду од 5-11. децембра 2016. год. Ученицима различитих предзнања, чак и онима који немају никакво предзнање, на располагању је била активност једног часа програмирања, кроз коју могу да науче основе програмерског размишљања и да заволе програмирање. Активности и упутства за учење су ученицима и школама доступни и током целе године, па могу наставити да уче програмирање на светском порталу https://hourofcode.com/us и после првог часа одржаног у оквиру активности  „Сат програмирања“.

Ученици 5. и 6. разреда имали су ту част да се опробају у „Сату програмирања“ на часовима информатике и рачунарства. Многима је то пошло за руком и свидело им се. Опробали су се у програмирању за Minecraft и Angry Birds. Поједини су успели чак да у току часа пређу све нивое и добију диплому са својим именом и презименом. Пошто им се ово свидело многи су и код куће наставили да програмирају користећи многе од понуђених апликација програмирања са ликовима из цртаних филмова и игрица.

Ова акција наишла на позитивану реакцију код ученика, зато планирамо да је поновимо и следеће школске године. Иначе од ове школске године ученици петог разреда раде по новом наставном плану и програму из предмета информартика и рачунарство и планирано је да у другом полугодишту у оквиру наставне теме „Рачунарство“ један час посветимо „Hour of Code“.

Како је то изгледало погледајте на сликама.

                                                      Драгана Нисић Јаковљевић

                                       наставник информатике и рачунарства