Квиз знања

У петак 26.децембра 2014. године, у организацији Ученичког парламента и ментора Срећка Антуновића одржан је квиз знања у коме су учествовали чланови Ученичког парламента и гости, ученици 7.и 8.разреда. Сви су се лепо забавили и констатовали да би квиз требало организовати на нивоу целе школе.

Квиз(енгл.quiz) представља једну форму игре у којој такмичар или група учесника покушава да да тачан одговор на одређена питања из различитих области знања. Његови зачеци постојали су још у доба Старог Рима. Синтагма Хомо луденс користи се да би означила човека који као биће воли да се игра. Првим учесником неког квиза у историји условно се сматра Едип који је одговарао на Сфингин у загонетку.

Сама реч квиз нема неко смислено значење. Сматра се да ју је измислио управник позоришта у Даблину Ричард Џејмс Дали у 18. веку као резултат опкладе. Наиме, постојала је опклада или конкурс да ће онај ко у року од 24 часа измисли нову реч која ће се усталити у говору и ући у енглески речник добити велику своту новца. Дали је добио опкладу тако што је упослио скитнице и уличне доколичаре да када падне мрак ишарају улице Даблина до тада бесмисленом речју квиз.

 

Слике можете видети овде