ДВЕ НАГРАДЕ ЗА НАШЕ УЧЕНИКЕ НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

 
Лагано се захуктава овогодишњи такмичарски период, а данас нам стижу лепе вести са Општинског такмичења из страних језика одржаног овог викенда у нашој школи. 👌👏😊
У надметању у познавању енглеског језика у конкуренцији најбољих ученика градских и сеоских школа Смедерева наши ученици су освојили две награде:
🥈Вања Антић, ученица одељења 7/2 - ДРУГО МЕСТО;
🥈Давид Савић, ученик одељења 8/2 - ДРУГО МЕСТО.
Наши мали познаваоци енглеског језика овим наградама освојили су и пласман на наредни, окружни ниво такмичења.
Похвале заслужују и ученици Давид Златковић и Митар Костић који су такође остварили на такмичењу добар резултат.
Честитамо од срца ученицима и Љиљани Лазић Чабрић, наставници Енглеског језика.
Engleski takmičenje

ПОНОВО НАГРАДА – НАЈБОЉА ШКОЛА ПО СПОРТСКИМ РЕЗУЛТАТИМА

Крајем јануара Савез за школски спорт Смедерево је на традиционалној свечаности организованој у Градској управи Смедерево доделио награде школама које су најуспешније по спортским резултатима у претходној школској години.
Са поносом и радошћу истичемо да је ОШ ,,Иво Андрић“ најбоља сеоска школа Смедерева по пети пут у последњих шест година, што је успех вредан дивљења!
Овом сјајном постигнућу допринели су првенствено изузетни резултати рукометног школског тима девојчица, али и резултати постигнути у индивидуалном спортским категоријама.
У присуству наших златних рукометашица, ученица из Радинца, Раље и Врбовца, од челника Савеза за школски спорт Смедерево награду, пехар, плакету и похвалницу, у име школе примила је Јасмина Бранковић, директор школе, Горан Крчмаревић и Александар Адамовић, наставници Физичког и здравственог образовања који континуирано својим радом и залагањем доприносе успесима школе стварајући међу ученицима генерације спортских заљубљеника.
Нашим малим шампионима и наставницима желимо да и наредних година својим медаљама надалеко прослављају име наше школе и буду пример другима по победничком духу, великом залагању и искреном љубављу према спорту.

Светлост Савиндана у нашој школи (27. јануар 2024)

Достојно, са радошћу и поносом 27. јануара ученици и наставници ОШ ,,Иво Андрић“ у Радинцу и огранцима у Раљи и Врбовцу обележили су школску славу, Дан Светога Саве, највећег српског просветитеља, духовног родитеља српског народа, првог архиепископа српске православне цркве, владарског сина који је одбацио престо да би започео нов живот посвећен Богу и духовним вредностима.
У свечаној атмосфери, након сечења колача, службе Сави и обраћања свештеника ученици разредне и предметне наставе извели су пригодан програм посвећен добротвору, учитељу, књижевнику и мудрацу, ономе који је путовао без пута док се пут под њим рађао, ономе који нам и данас даје путоказе учећи нас да је једини исправни пут ако корачамо његовим стопама, Савиним стопама.
У Раљи и Врбовцу, уз Химну Светом Сави, певане су и рецитоване најлепше песме о светитељу док је централни програм у матичној школи обухватио пригодне хорске и вокалне музичке наступе, доживљајно казивање стихова и монолога посвећених Сави и драмски приказ у којем су ученици шестог разреда, кроз духовиту и поучну адаптацију, приказали колико је важно да у савременом добу поштујемо моралне вредности, негујемо љубав према породици, вери, српској историји и традицији.
Запевали смо уз солистичке изведбе ученика првог и четвртог разреда и присетили се значаја царске ларве Хиландара и светородне лозе Немањића, уз „Краљево коло“ и наступ ученика трећег разреда заиграли оживљавајући раскош некадашњих светосавских балова, а на крају уживали у наступу гостију из Културно-уметничког друштва „Радинац“, верних чувара српске традиције.
Велике похвале за све наше дивне, талентоване ученике који су својим наступима допринели лепоти овогодишњег обележавања Савиндана, као и за све учитеље и наставнике који су осмислили са ученицима светосавски образовни и културно-уметнички програм.
Настављамо да следимо светосавље, сложно и радосно, са љубављу ускличући светитељу Сави, заштитнику деце и школе који нам увек изнова, више од осам векова, поручује да једино стичући знање, негујући доброту и толеранцију, поштујући част и истину и следећи љубав можемо достићи мир, савладати све препреке и свако зло.
 

УЧЕШЋЕ И НАГРАДЕ РАДИНАЧКИХ УЧЕНИЦА НА ФЕСТИВАЛУ ПРИРОДЊАЧКОГ ФИЛМА

 
На Фестивалу природњачког филма, који је од 20. до 22. децембра организовао Музеј у Смедереву, ученице Јована Грујић и Јана Ђорђевић из одељења 8/1 награђене су за своје аматерско филмско остварење ,,Пси луталице“, одабрано на конкурсу којем су се учешћем одазвали ученици из Србије, Црне Горе и Хрватске. Ментор ученицама при изради овог кратког и садржајног филма била је наставница Вишња Васиљевић.
Занимљиви фестивал, чији је циљ посматрање природе и прављења филмова о тој теми, почео је радионицом „Како направити природњачки филм“, првом те врсте у Србији. На њој су наше ученице, заједно са осталим учесницима, имале прилику да се ближе упознају са овом формом уметничког, научно-популистичког и друштвеног израза и да, кроз едукативна и занимљива појашњења професора са Биолошког факултета у Београду, надлежних у Заводу за заштиту природе, режисера и студената режије, обогате своја знања о живом свету Смедерева и околине, начинима његове заштите и могућностима које нам он пружа да га претворимо у филм. Такође, радионица је била прилика да се са ауторима професионалних природњачких филмова поразговара о начину снимања, монтажи, режији, многим препрекама у раду, али и задовољству које из овог уметничког процеса произилази.
   

НАШЕ УЧЕНИЦЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМА НА МАНИФЕСТАЦИЈИ ,,ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА“

 
Смедеревска књигохранитељица Народна библиотека Смедерево континуирано подстиче развој читалачких навика код ученика основних школа дивном манифестацијом ,,Читалачка значка“ која је ове године обележена по 45. пут и била посвећена песнику Јовану Јовановићу Змају пошто се ове године обележава 190 година од његовог рођења.
Дечји читалачки дневници са анализама многих прочитаних књига, улепшани дечјом чудесном креативношћу и великим залагањем, плене својом лепотом и доказују из године у годину да ученици, упркос савременом друштвеном развоју у којем важи мишљење да деца све мање читају, ипак негују наклоност према књижевности и литерарним навикама.
Ове године у конкуренцији чак 521 читалачког дневника изабрано је 50 најбољих међу којима су и ученице ОШ ,,Иво Андрић“:
📚 🌟 Нина Гегић, ученица одељења 3/3
📚 🌟 Милица Стојановић, ученица 4. разреда у Раљи
📚 🌟 Николина Антић, ученица 2. разреда у Раљи.
У четвртак, 30. новембра у Великој сали Центра за културу Смедерево уприличена је завршна свечаност манифестације на којој су најуспешнијим ауторима читалачких дневника награде доделиле Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке Смедерево, и Вишња Рајковић Мрдаковић, координатор Дечјег одељења Библиотеке и уредник програма ,,Читалачка значка“.
Наше дивне вредне ученице награђене су бесплатним уписом у Библиотеку за наредну годину и значком са ликом песника Јована Јовановића Змаја. 👏👏
Посебне похвале заслужује ученица Милица Стојановић чији се читалачки дневник нашао међу 15 најбољих који су награђени вредним наградама за стваралачки допринос, самосталност у изради, педантност, креативност, граматичку и правописну коректност. 👏👏🏆📚👌
Наша школа је поносна на своје читалачке узданице, као и на њихове учитељице Јасмину Јовановић и Снежану Ђиновић које су код њих пробудиле мотивисаност за читањем и литерарним стваралаштвом.