Европски дан језика у Радинцу

ЈЕЗИЦИМА С ЉУБАВЉУ (TO LANGUAGES WITH LOVE)

Обележавање манифестације ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Да ли сте знали да је Русија земља коју запљускује дванаест мора, да се путовањем кроз транссибирску железницу пролази кроз десет временских зона и да тамо свака руска породица прави палачинке кад је празник Масленица којим се обележава долазак пролећа? Знате ли да је у Шпанији обичај да се у последњем минуту старе године, кад часовник откуцава поноћ, поједе дванаест зрна грожђа ради среће и успеха у новој години? Можете ли веровати да се француски краљ Луј Четрнаести окупао само двапут у животу и да се Ајфелова кула шири неколико центиметара у лето, а скупља на хладноћи?!

Све то и још много тога занимљивог о историји, култури и обичајима европских земаља могли су да сазнају ученици ОШ „Иво Андрић“ у четвртак, 26. септембра, када је наша школа програмом „Језицима с љубављу“ (Tolanguages with love)обележила манифестацију која се организује под покровитељством Савета Европе у 47 држава чланица.

Био је ово први пут да се у ОШ „Иво Андрић“ прославља Европски дан језика, а активност, која је у великој мери обогатила позна септембарска школска дешавања, омогућила је да се наша школа нађе и на мапи европских догађаја – као једина ове године из Смедерева.

Са циљем да се код ученика развије свест о значају учења страних језика, обогати знање о културама европских земаља, прошире сазнајни видици, поспеши међуетничка толеранција, а посебно да се подстакне ученичка самосталност у изради задатака и њихов истраживачки дух, на иницијативу Миљане Кравић, наставника Српског језика и књижевности, изложбу и пратећи програм припремили су ученици одељења 5-2, уз помоћ својих другова и другарица из других одељења петог, шестог и седмог разреда и наставника Бориса Јекнића, Хелене Калинче, Драгане Миленковић и Ружице Угљаревић.

Научили смо како се кажу чаробне речи „ВОЛИМ ТЕ“ на европским језицима, направили смо и разгранато дрво индоевропске породице језика која је најраспрострањенија на тлу Европе и одговорили смо на питање зашто треба учити стране језике.

Била је ово прилика да се подсетимо чувених европских књижевника, сликара, композитора и вајара, богатства експоната које крију музеји Лувр и Ермитраж, лондонског Биг-Бена, римског Колосеума и Кривог торња у Пизи, руског Кремља, Црвеног трга и шпанских корида. Обновили смо легендарне приче о Артуровом мачу из камена, грчким боговима и Робину Худу, сазнали мање познате занимљивости о француском императору Наполеону, Шерлоку Холмсу, руским бабушкама, грчком бузукију и сиртакију, шпанским тркама са биковима и фестивалу „Ла томатина“ на којем се људи гађају парадајзима. Подсетили смо се специјалитета из кухиња европских земаља, научних и спортских достигнућа европских народа.

Отварање изложбе плаката започето је представљањем на европским језицима, драмским скечом ,,Погоди из које европске земље долазим" и рецитацијама на страним језицима. Свим ученицима подељене су налепнице са лоогом европске манифестације, а језичко, историјско и културно шаренило Европе симболично је приказано и многобројним заставама европских земаља којима су ученици радосно махали шаљући осмехе целом свету.

Такође, направљено је, уз помоћ ученика седмог разреда, дрво индоевропске породице језика којим су наши ученици на креативан начин прилазали богатство језика највеће језичке породице на свету.

Овај догађај, који је, обогативши знања ученика, поспешио њихову мотивисаност и креативност, испраћен је са много позитивних реакција. Радост и одушевљење учесника у програму и других ученика и наставника обојила је Европски дан језика најлепшим бојама. Још једном је доказано да су радиначки ђаци у великој мери мотивисани за залагање у ванннаставним активностима – њихов ентузијазам и темељан приступ свим сегментима организације био је за сваку похвалу.

Зато већ смишљамо нове и занимљиве активности поводом Међународног дана матерњег језика и других значајних догађаја који су на европској и светској мапи збивања. Ми ћемо их у нашој драгој школи оплеменити сјајном забавом и дивним дружењима.

14 3

Слике на facebook страници школе.

Прилог на телевизији KCN Istok