Дечја недеља 2019

Дечја недеља“ је манифестација која се традиционално одржавасваке године у месецу октобру, са циљем скретања пажње најшире јавности на права и потребе деце и омладине у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала. Један од циљева ове манифестације јесте и указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права, указивање на неопходност пружања образовне, социјалне, здравствене, културне и финансијске подршке сваком детету у нашем друштву, као и покретање иницијатива и акција које доприносе остваривању дечјих права и њиховом активном учешћу у доношењу одлука које се њих тичу.

На нашим просторима „Дечја недеља се обележава од 1934. године,а од1987. године, на предлог организацијеПријатељи деце Србије“,уведена је у закон о друштвеној бризи о деци.

Као и претходних година, „Дечја недеља“ у Србији се одржава уз подршку и покровитељство Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а у реализацији активности учествују владине институције, организације, образовно-васпитне установе, установе културе и удружења грађана. Овогодишња манифестација обележиће се друге недеље октобра, од 7. до 11. октобра, под слоганом Да право свако – дете ужива лако. Ове године обележава се и значајан јубилеј – 30 година Конвенције о правима детета, усвојене у Уједињеним нацијама.

Уз богат и разноврстан програм манифестације која ће се наредних дана обележити у Смедереву под покровитељством локалне самоуправе, и у нашој школи реализоваће се бројне активности, како у нижим, тако и у вишим разредима.