НАШИ ТРЕЋАЦИ У ПОТРАЗИ ЗА СКРИВЕНИМ БЛАГОМ

Последње септембарске дане ученици одељења 3-2 провели су са својом учитељицом Виолетом Крстић у једној сјајној авантури – у потрази за скривеним средњовековним благом! На позив родитеља Марине Златановић, професорке Економско-трговинске школе, једног од аутора пројекта Научног клуба Смедерево, радиначки трећаци су имали прилику да буду прави мали научници, да схвате значај тимског рада и толеранције, да се друже са ученицима других смедеревских школа, ОШ „Јован Јовановић Змај“ и Економско-трговинске школе, али најпре – да доживе одушевљење откривањем митова и легенди смедеревског краја.

Кроз радионице „Тамо где историја станује, Нова средњовековна одела и Да ли смо пронашли благо деспота Ђурђа?“, одржане у Музеју и Тврђави у Смедереву, развијали су своју маштовитост и креативност ширећи своја знања из области историје, археологије и других сродних наука. Гледали су презентацију о владавини деспота Ђурђа Бранковића, били су узбуђени пред чудесним легендама о скривеном благу, учествовали у радионици прављења костима и трагању за средњовековним предметима, уживали су у средњовековним оделима враћајући се на трен у славно доба последње српске деспотовине.

На крају ове чудесне авантуре, у Научном клубу Смедерево на радионицама Микроскопија, Рацемизација аминокиселина, Мерење радиоизотопа и Лихенометрија, наши трећаци су микроскопом испитивали старост предмета, старост стена на основу величине лишајева, а упознали су се, на начин одлично прилагођен њиховом узрасту, и са основним знањима из хемије.

Пуни утисака о којима ће још дуго приповедати спознали су да је свет науке магичан и да је дивно откривати његове тајне!

Захвалност Марини Златановић на позиву за учешће у овом сјајном пројекту и похвале за сарадњу између школе и родитеља која доприноси квалитету образовања и васпитања ученика!

7 800x600

ЈОШ СЛИКА